Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΗΜΑΘΙΑΣ


Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ παρακολουθεί με μεγάλη έκπληξη την εμμονή του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού Ημαθίας, για την εγκατάσταση του εργοστασίου επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων του νομού, στη γνωστή θέση 12.
Συνεπικουρούμενου από την απαράδεκτη επιμονή όχι μόνο των 12 Δημάρχων της Ημαθίας και του Νομάρχη, αλλά και των συμπαραστατών και στυλοβατών βουλευτών του νομού, του μεν, κ. Χαλκίδη, με την ενεργό συμμετοχή του, των δε λοιπών συναδέλφων του, μη εξαιρουμένου και του κ. Σιδηροπούλου, με την αδιαφορία και την συνενοχή τους δια της σιωπής, στάση άκρως επιζήμια για τους πολίτες του Νομού.
Θέση που βρίσκεται σε περίοπτο σημείο της πλαγιάς των Πιερίων, σε χώρο κηρυγμένο ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, όμορη με την προστατευόμενη περιοχή "Natura 2000", σε απόσταση μόλις 350 μέτρων από την λίμνη του Αλιάκμονα που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης και σε ένα σημείο, που απέχει μόλις 1,5 χλμ. από το όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων, των Αιγών, και μόλις 4 χλμ. από το Μουσείο της Βεργίνας, τέλος μια θέση απολύτως ορατή από το «μπαλκόνι» της Βέροιας την «Εληά».
Η αστοχία αυτής της επιλογής είναι προφανής όχι μόνο για τους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και για τον κοινό νου, και δεν είναι τυχαίο ότι στην δημόσια αντίδραση πρωτοστατεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με όλους τους επιστημονικούς φορείς των μηχανικών της Ημαθίας, αλλά και του περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει: « Η ανύψωση στην πλαγιά του βουνού ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων που ο ταξιδιώτης που κινείται στην περιοχή θα το βλέπει από παντού σαν "τοπόσημο" του αρχαιολογικού χώρου…»
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών δηλώνει: «Η απόπειρα βεβηλώσεως του χώρου εκ μέρους της προστάτιδός του (!...) Ελληνικής Πολιτείας… …..….. Εκάς οι βέβηλοι, λοιπόν!...».
Το WWF αναφέρει …… «Ο Αλιάκμονας, ως μεγαλύτερος ποταμός της χώρας με λεκάνη απορροής που φθάνει τα 6.016 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήταν επί αιώνες και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πηγή ζωής για μεγάλο μέρος της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας».

Το ΚΚΕ τόσο σε επίπεδο Βουλής, Ευρωβουλής, όσο και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δια των εκπροσώπων του, εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην χωροθέτηση, αλλά και στο απαράδεκτο προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης που καθιστά οικονομικούς όμηρους τους πολίτες της Ημαθίας , και που αφορά όχι μόνον στην παρούσα γενιά αλλά και στις επόμενες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε επίπεδο Βουλής όσο και Ευρωβουλής δια των εκπροσώπων του, εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην χωροθέτηση, σε επίπεδο νομού οργάνωσε ημερίδα όπου διεξοδικά αναλύθηκε το πρόβλημα και ακουστήκαν όλες οι απόψεις, καταλήγοντας στην καταγγελία της χωροθέτησης στην θέση 12 αλλά και χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο και λεόντειο, σε βάρος των πολιτών του νομού, το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης.
Είναι αδύνατον να απαριθμήσει κανείς σε ένα κείμενο όλους τους κοινωνικούς - επιστημονικούς φορείς καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που κατηγορηματικά εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα πλαίσια της Μ.Π.Ε. για την περιβόητη «θέση 12».
Παρόλα αυτά, οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες των δύο «μεγάλων» κομμάτων, στο βωμό του πολιτικού κόστους και της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, επιμένουν στην στρεβλή επιλογή αυτής της χωροθέτησης. Σε μια περιοχή όπου το αυστηρό καθεστώς προστασίας αποξένωσε κάθε επίδοξο καταπατητή, καθιστώντας την επί σειρά ετών αλώβητη, έρχονται σήμερα οι μανδαρίνοι του πολιτικού κατεστημένου με τους παρατρεχάμενους «επαΐοντες» να εγκαταστήσουν τον Χ.Υ.Τ.Υ. της Ημαθίας και όχι μόνον, αφού σύμφωνα με την Διακήρυξη του έργου προβλέπεται ο διπλασιασμός των απορριμμάτων προερχόμενων από άλλους Νομούς από 55.000 ton σε 110.000 ton ετησίως
«Οθ΄ εστί μεθερμηνευόμενο», πλην όμως ρητώς δηλούμενο, ότι η εταιρεία η οποία θα κατασκευάσει το έργο, όχι μόνο μας προτρέπει, όχι μόνο θα μας προτρέψει εντονότερα στο μέλλον, αλλά και μας διαβεβαιώνει a priori, ότι όσο περισσότερα απορρίμματα παράγουμε τόσο πιο φτηνά θα μας στοιχίζει η διαχείριση τους, ή κατά το κοινώς λεγόμενο «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά».
Πράγμα που πανθομολογείται ως το τραγικότερο παράδοξο, ή άλλως ως ο δραματικότερος οικολογικός τραγέλαφος.
Και ενώ στην Ημαθία το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο όλων των εποχών είναι προ των πυλών, οι ντόπιοι βουλευτές αντί να μελετήσουν το ζήτημα και να πάρουν θέση, σιωπούν, δικαιώνοντας τον τ. πρόεδρο Στεφανόπουλο: «Είναι ανάγκη να μειωθούν διότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μας χρειάζονται και το λέγω εγώ που υπήρξα βουλευτής και έχω μεγάλο σεβασμό προς τους συναδέλφους μου, τους παλιούς».

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΚΕΡΔΗ. Ε. Κ. Φ. ΗΜΑΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: