Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Η στενή σχέση φύσης και πολιτισμού ίσως μοιάζει "προφανής", αλλά δεν έχει συνειδητοποιηθεί πλήρως. Διαχρονικά τα έργα τέχνης έχουν ως πηγή έμπνευσης το φυσικό περιβάλλον. Ακόμα περισσότερο η αισθητική κάθε τόπου είναι βαθιά επηρεασμένη από το περιβάλλον: το φως, η εναλλαγή εικόνων, οι γραμμές του ορίζοντα, οι όγκοι των φυσικών μεγεθών, τα χρώματα της φύσης, η αναζήτηση ή η υπέρβασης της Αρμονίας. Όλα αυτά καθορίζουν την αισθητική και ηθική τυπολογία ενός Πολιτισμού..
Υπουργείο Πολιτισμού .
.
Στο παραπάνω απόσπασμα, που δόθηκε από το ΥΠ.ΠΟ με αφορμή τη "Γιορτή Περιβάλλοντος και Πολιτισμού" τονίζεται η αυτονόητη σχέση φύσης και πολιτισμού. Ο πολιτισμός ως έννοια και περιεχόμενο δε μπορεί να ξεκοπεί από τη φύση. Η φύση είναι η αφετηρία του και ο σεβασμός της η προϋπόθεση για την ύπαρξη και τη συνέχεια του.
Αναφέρομαι φυσικά στην επιλογή της θέσης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ημαθία (τη γνωστή θέση 12).Δεν είμαι εναντίον της κατασκευής του εργοστασίου και νομίζω ότι επιβάλλεται η δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας όπως και ανακύκλωσης απορριμάτων.
.
Γιατί όμως εκεί;
Από τη στιγμή που υπάρχουν άλλες 11 (ή 113 θέσεις).
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Καταρχήν η θέση 12 απέχει μόλις 1,5 περίπου χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών της Βεργίνας και 4 χιλιόμετρα από το μουσείο, που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Απόφαση που έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Πολιτισμού (ν.Α. 17/118530/5697).Είναι ο πέμπτος κατά σειρά αρχαιολογικός χώρος σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα μετά την Ακρόπολη, την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς και την Κνωσό.Και για εμάς τους Μακεδόνες η αξία του είναι ακόμη μεγαλύτερη για ευνόητους λόγους...Το παρακάτω κείμενο από την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ το παραθέτω αυτούσιο:
.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Αρ. Πρωτ.: 22572
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
.
Εκάς οι βέβηλοι
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι:
.
1. Στην ακόμη ψευδονομαζομένη Βεργίνα οι Τάφοι των Μακεδόνων Βασιλέων, τα Βασιλικά Ανάκτορα, το Θέατρο, τα εκπληκτικά κτερίσματα και τα άλλα βαρύτιμα κειμήλια της εθνικής μας κληρονομιάς, που απεκάλυψαν, τεκμηρίωσαν, αποκατέστησαν, ανέδειξαν και παρουσιάζουν τρεις τουλάχιστον γενεές Ελλήνων αρχαιολόγων, ταυτίζουν αναντίρρητα και ακλόνητα τον τόπο με τις Αιγές, πρώτη πρωτεύουσα των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων.Γι’ αυτό, πριν την αρχαιολογική αποκάλυψη, ο απλός μακεδονικός ελληνισμός ονόμαζε σοφά επί αιώνες αυτόν τον τόπο Παλατίτσια. Ωστόσον, το ανελλήνιστο ελληνικό Κράτος ψευδονόμασε τον τόπο σε Βεργίνα το 1938, όταν ήδη είχαν βρεθεί τα πρώτα σοβαρά ευρήματα! Και, μετά την αποκάλυψη των Αιγών το 1978, εμμένει με αξιοσημείωτη μανία στην ψευδωνυμία με όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα λειτουργίας του, ακόμη και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του.Βεργίνα, όμως, είναι όνομα Ρωμαίων γυναικών. Πρωτακούστηκε στη Μακεδονία τον πρώτο αιώνα π.Χ. από επιδρομείς, ουδέποτε το χρησιμοποίησαν αυτόχθονες γυναίκες και ουδέποτε επεκράτησε ως τοπωνύμιο επί χίλια οκτακόσια χρόνια μέχρι το 1938!
.
2. Με έγγραφά της προς όλη την αρμοδία ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας και προς το Εθνικό Κέντρο Ιστορικών Ερευνών η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών επεσήμανε ότι, με τη βλακώδη εμμονή της στην ψευδωνυμία Βεργίνα, η Ελληνική Πολιτεία πλαστογραφεί συστηματικά την Ιστορία της Μακεδονίας και ανταγωνίζεται έτσι τους πλαστογράφους των Σκοπίων. Καμιά απάντηση! Ήλθαν, όμως, τα χειρότερα.
.
3. Κατά την τελευταία συνεδρίασή του, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε να εγκατασταθεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού Ημαθίας στον ευρύτερο χώρο των αρχαίων Αιγών.Το εν λόγω εργοστάσιο, εφ’ όσον λειτουργήσει, θα επεξεργάζεται ετησίως 50.000 τόνους απορριμμάτων και από την καύση αυτών θα παράγει ενέργεια. Η καθημερινή μεταφορά, επεξεργασία και καύση τόσων απορριμμάτων συνεπάγεται βεβήλωση του ιερού χώρου των Μακεδόνων, μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος, βαριά όχληση των συγκοινωνιών και αποτροπιασμό των πολυαρίθμων επισκεπτών των Αιγών.
.
4. Η UNESCO έχει κατατάξει τον χώρο των Αιγών στα υπό διεθνή προστασίαν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μόνον οι Ταλιμπάν τα αφάνισαν, προς το παρόν, στο Αφγανιστάν.
.
5. Την αντίθεσή τους στη βεβήλωση εξέφρασαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η επί τόπου αρμοδία Έφορος Αρχαιοτήτων, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, οργανώσεις οικολόγων κ.ά.
.
6. Η απόπειρα βεβηλώσεως του χώρου εκ μέρους της προστάτιδός του (!...) Ελληνικής Πολιτείας έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου η σχετική προσφυγή συζητείται μετά ελάχιστες ημέρες τη 17η Δεκεμβρίου 2008.Με τα ανωτέρω δεδομένα, η τύφλωση των αρμοδίων είναι προφανής και πολλαπλώς επιβλαβής. Οφθαλμοφανής, επίσης, ο διεθνής αυτοδιασυρμός της Ελλάδος.
«Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες», λοιπόν; Πολλοί.
Εμείς οι Μακεδόνες είμαστε εδώ. Και «μόνοι ή μετά πολλών» θα φυλάξουμε τη Μακεδονία μας, όπως πάντα.
Εκάς οι βέβηλοι, λοιπόν!
Μακριά πριν είναι αργά γι’ αυτούς, για τους τυφλούς και για τους ex officio σοφούς!
.
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
.
Νικόλαος Ι. Μέρτζος
Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά
.
Εθνικής Αμύνης 4, 546 21,Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310 271-195, 2310 270-972FAX 2310 271-501e-mail: ems@ems.grsite: http://www.ems.gr/
----------------------------------------------------------------------------------------------
Αρνητική ήταν επίσης και η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες γιατί απέχει τριακόσια περίπου μέτρα από τον ποταμό Αλιάκμονα, από όπου ως γνωστό υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο έχει εκφράσει την αντίθεση της και η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.
Αναρωτήθηκε κανείς τι θα μπορούσε να γίνει σε περίπτωση ατυχήματος (πχ. φυσικά φαινόμενα...ήδη το έδαφος εκεί είναι καταπονημένο από παράνομες αμμοληψίες) και τι επιπτώσεις θα είχε αυτό για το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς και για την υγεία του πληθυσμού που υδροδοτείται απ' αυτόν (μιλάμε για το 70% της Θεσσαλονίκης).
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτή η περιοχή είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Natura 2000" για την προστασία της φύσης, επίσης χαρακτηρισμένη ως τοπίο"ιδιαίτερου φυσικού κάλλους" σύμφωνα με την 8383/92 απόφαση του Υ.ΜΑ.Θ.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν αγώνες για να φύγει ο σκουπιδότοπος από τον συγκεκριμένο χώρο (λίαν επικίνδυνος για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον).
Γιατί;
Για να πάει τριακόσια μέτρα πιο πάνω στους πρόποδες των Πιερίων, σε δασική περιοχή;
Κι εδώ υπάρχει μια αντίφαση μεγάλη. Δημιουργήθηκαν χώροι αναψυχής (πολυδιαφημισμένοι, αλήθεια γιατί;-για ψηφοθηρικούς λόγους;) όπου καθημερινά - χειμώνα καλοκαίρι κι όλες τις ώρες της ημέρας συχνάζουν συμπολίτες μου και όχι μόνο, οι οποίοι αθλούνται, περπατάνε, ψυχαγωγούνται, θαυμάζουν το τοπίο, την άγρια ζωή, γίνονται περιβαλλοντικά σεμινάρια σε μαθητές, συναυλίες και άλλα πολλά.
Αυτούς τους ρώτησε κανείς;

Και τώρα ας μιλήσουμε για την βιοποικιλότητα της περιοχής που είναι πολύ πλούσια και σπάνια.Από τους πρόποδες των Πιερίων μέχρι το ποτάμι υπάρχουν ζαρκάδια, αλεπούδες, αγριόχοιροι, λύκοι, σκίουροι, λαγοί και άλλα πολλά είδη.Όσο για τον υγροβιότοπο, τι να πει κανείς...Ενδεικτικά αναφέρω μερικά είδη:Κύκνοι, σχεδόν όλα τα είδη ερωδιών, σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, πελαργοί, κορμοράνοι, λαγγόνες, φαλαρίδες, νερόκοτες, αγριόπαπιες, βουτηχτάρια, μπεκατσίνια, σαρσέλες, γκισάρια, αλκυόνες, μελισσοφάγοι, χαλκοκουρούνες, κοκκινολαίμηδες, γαλαζοπαπαδίτσες, γλαρόνια, καλαμοκανάδες, ποταμοσφυριχτές, δασότρυγες, ακτίτες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, καθώς και σπάνια αρπακτικά, ψαραετοί, φιδαετοί, σφηκιάριδες, γερακίνες, καλαμόκιρκοι, σαϊνια, βραχοκιρκίνεζα κλπ. κλπ.
Ένας μοναδικός παράδεισος που αντιστέκεται σθεναρά και προσπαθεί να επανέλθει...Ας τον σεβαστούμε (ήδη υπολογίζεται πως τα τελευταία 50 χρόνια, έχει χαθεί το 25% της βιοποικιλότητας του νομού) κι ας τον βοηθήσουμε να σωθεί.
Για να μπορούν τα νέα παιδιά να δουν τι υπάρχει δίπλα τους, στο ποτάμι στο βουνό, να το χαρούν και να το προστατέψουν. Αρκετά υποβαθμίσαμε τα πτυχία τους, την εργασία τους, τα όνειρα τους, ας μην υποβαθμίσουμε και τον πολιτισμό τους.Μπορεί να ακούγονται ρομαντικά όλα αυτά και είναι, ρηχά και αδιάφορα, αλλά αυτά είναι πολιτισμός.Αυτά είναι παιδεία. Αυτά είναι πλούτος, και μάλιστα πολύ ανώτερος από μια χούφτα ευρώ.Αλήθεια πόσο τα κοστολογεί όλα αυτά η πολιτεία;
------------------------------------------------------------------------------------------------
Το συγκεκριμένο έργο, απαραίτητο για τον Νομό Ημαθίας μπορεί να κατασκευαστεί σε άλλη τοποθεσία, όπως υποστηρίζουν όλοι οι φορείς.
Η επιμονή του Ε.Σ.Δ.Α., του Υ.Πε,Χω.ΔΕ,, παρά την αντίθεση και αντίδραση φορέων και κατοίκων της περιοχής, εξυπηρετεί μάλλον κατασκευαστικά - επιχειρηματικά συμφέροντα, παρά την προστασία της υγείας των κατοίκων, του περιβάλλοντος και των αρχαιοτήτων της περιοχής.
Εάν πάλι το κίνητρο είναι το πιθανό πολιτικό κόστος, από την επιλογή μιας άλλης θέσης (κάποιοι ψήφοι στην περιοχή δηλαδή) να το ξανασκεφτούν, γιατί το πολιτικό κόστος φοβάμαι θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ 12
.
ΥΓ. Πριν από λίγες μέρες, στην ενημερωτική εκπομπή: Κοινωνία ώρα Mega, παρουσιάστηκαν εκπρόσωποι* της κατασκευαστικής εταιρείας και μίλησαν για το θέμα, χωρίς να υπάρξει αντίλογος.
Είναι σωστή δημοσιογραφία αυτή;
Εμείς τώρα θα φταίμε, αν συνειρμικά σκεφτούμε ότι ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας είναι ένας εκ των ιδιοκτητών του καναλιού;
.
*Επειδή δεν έτυχε να δω τη συζήτηση από την αρχή, συγκράτησα μόνο τ' όνομα του κ. Κατρή Αθανάσιου ΔΣ ΗΛΕΚΤΩΡ - θυγατρική της ΑΚΤΩΡ και της κυρίας Λοϊζίδου καθηγήτριας ΕΜΠ...και σας ζητώ συγγνώμη γι αυτό.
.
Πολλές φωτογραφίες του ονειροβάτη (και από παλαιότερες αναρτήσεις) αφορούν την συγκεκριμένη περιοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: